

Debatindlæg: Mangler der en erhvervspris på Lolland-Falster?
I aften vil over 200 erhvervsfolk tage plads i Nykøbing F. Teater til den årlige prisuddeling for lokale virksomheder, nemlig Lolland-Falster Erhvervspris 2024. En årlig begivenhed præsenteret af Nordea, Aage Maagensen, Folketidende og erhvervsforeningen Business Lolland-Falster. Jeg er inviteret med og glæder mig meget til at markere de nominerede virksomheder og fejre erhvervslivet på Lolland-Falster.
Fejring af stærke virksomheder
Erhvervsprisen har siden 1983 været omdrejningspunkt for at hylde og anerkende erhvervslivet på Lolland og Falster og fremhæve de virksomheder, der udmærket sig, skaber gode resultater og har en bæredygtig profil. Vinderen af Erhvervsprisen udpeges af lokale erhvervsfolk.
I år gives prisen til en af de fire nominerede virksomheder, som er Enelco, S.E.W. North Filtration, Scandlines og Melitek. Stærke virksomheder som får en velfortjent eksponering og en stor anerkendelse af de mennesker, som er med til at drive udviklingen fremad og sikre lokale arbejdspladser. Det har jeg stor respekt for. Men jeg har også en tilføjelse.
Mikrovirksomhedernes store betydning
Når vi taler om erhvervslivet på Lolland-Falster må man nemlig ikke glemme de mange helt, små virksomheder – de såkaldte mikrovirksomheder med max. 10 ansatte og en begrænset omsætning. Dem er der mange af og de har en særlig stor betydning på Lolland-Falster. Faktisk står mikrovirksomhederne i Guldborgsund og Lolland Kommune for næsten halvdelen af virksomhedsomsætningen på Lolland-Falster (ifølge undersøgelse af Dansk Industri, 2021)
Der er her tale om virksomheder, der støtter de større og som bærer et medansvar for udviklingen. Mikrovirksomhederne opererer inden for mange brancher; håndværk, anlæg, transport, IT, kommunikation, detail og e-handel, men er også kendetegnet ved, at de investerer mere i innovation og forskning sammenlignet med større virksomheder.
Fleksible rammer og nye muligheder
Mikrovirksomhederne kan ofte drives mere fleksibelt og i nogle tilfælde optimere rammerne for mennesker, der har svært ved at passe ind andre steder. Det kan være socialøkonomiske virksomheder eller ejerledere, der prioriterer et arbejdsliv tættere på familien. Eller familier hvor sygdom eller handicap skaber helt særlige vilkår. Eller udfordringen med at finde jobs til medfølgende ægtefæller – her kan opstart af virksomhed nogle gange være løsningen.
Lolland-Falster Mikrovirksomhedspris
Prisuddelinger løser i sig selv ikke noget, men de er gode til at skabe opmærksomhed.
Mikrovirksomhedernes store betydning på netop Lolland-Falster er helt særlig og der kunne sagtens uddeles en årlig Lolland-Falster Mikrovirksomhedspris. Ikke for festens skyld. Ikke for gæsternes skyld. Men for at sætte spotlight på de virksomheder, der er med til at drive udviklingen fremad på andre vilkår, skabe arbejdspladser og implementere work-life på nye måder. Der ville uden tvivl være mange til listen af nominerede.
Andreas Ulrich er 48 år, bor i Nørre Alslev og arbejder til daglig med branding og reklame. Han har været selvstændig med sin enkeltmandsvirksomhed Viah siden 2008 og står bag en række designløsninger for bl.a. Nykøbing Falster Revyen, Melitek, DP Arkitekter og Sydhavsøernes Frugtfestival. Andreas er valgt ind i repræsentantskabet for Business Lolland-Falster og er meget engageret i formidlingen af Lolland og Falster. Andreas er gift med keramiker Kristine Vedel Adeltoft og de har boet på Falster med deres børn siden 2012.
Debatindlægget er skrevet i forbindelse med Business Lolland-Falsters prisuddeling 2024.
Del indlægget
Andre artikler
Debatindlæg: Mayday Mayday Hesnæs Havn
25. oktober 2024
Artikel i DSB magasinet Ud &Se: Sydhavets perler
5. april 2024