Den gamle Storstrømsbro kan blive kæmpe attraktion

”Listen to Thunberg,” står der malet med store hvide bogstaver på betonen af den gamle Storstrømsbro, der forbinder Falster og Masnedø på Sydsjælland. Og stod det til Greta Thunberg, ville hun nok være enig med mig i det, jeg skriver her: Drop planerne om at rive den gamle bro helt ned, tænk bæredygtigt – og investér i at få mest muligt ud af området og den gamle beton. Den gamle Storstrømsbro rummer et enormt potentiale som turistattraktion, hvilket jeg tidligere har skrevet om. Men nu har jeg en ny og konkret idé, der potentielt kan tiltrække mindst 100.000 besøgende – året rundt.

Forestil dig et nyt museum på Nordfalster med udsigt over Storstrømmen. Fra museet kan du gå ud på en del af den gamle Storstrømsbro, som ender 500 meter længere ved udsigtsplatform. Herfra kan du nyde den fantastiske udsigt over Storstrømmen, se den nye Storstrømsbro og mærke suset i maven, 30 meter over havet. Det kan du gøre både sommer og vinter – for stedet er åbent hele året.

Helårsturisme i regionen kræver investeringer
Helårsturisme er blevet et buzzword i turismeerhvervet. Det handler om at fordele turismen over alle fire årstider og øge antallet af overnatninger, oplevelser og restaurantbesøg. Og her kommer den gamle Storstrømsbro ind i billedet. Den rummer et stort potentiale, hvis man bevarer en del af broen og omdanner den til en værdifuld og uerstattelig attraktion på Falster. Helt konkret kunne broen blive omdrejningspunktet for et nyt museum og et enestående udsigtspunkt.

Det kræver visioner og investeringer. Men frem for alt kræver det handling. For hvis vi ikke beslutter os nu, er det snart for sent. Efter planen begynder nedrivningen i 2027 – og fra politikerne i Guldborgsund Kommune er der alt for stille. Simon Hansen, borgmester i Guldborgsund Kommune, har været positiv over for idéen om at genbruge broens beton til kystsikring og kunstige rev. Gør bare det med den øvrige del af broen. Men bevar tilkørselsrampen og de første 500 meter af broen på Falster-siden og lad os skabe noget meget mere værdifuldt!

Et museum om Fugleflugtslinjen
De færreste tænker over historiens vingesus, når de kører over den nuværende, noget slidte Storstrømsbro. Men strækningen er en vigtig del af det enorme infrastrukturprojekt ”Fugleflugtslinjen”, som havde til formål at forbinde København og Hamborg i en lige linje. Idéen opstod helt tilbage i 1883, men projektet blev først fuldendt med færdiggørelsen af Storstrømsbroen i 1937 og indvielsen af færgeforbindelsen fra Rødbyhavn i 1963. Faktisk var Storstrømsbroen i mange år Europas længste bro, og gamle film fra indvielsen med Kong Christian 10. vidner om den ingeniørbedrift, der ligger bag konstruktionen. Der ligger altså en gylden fortælling lige til højrebenet, som kan formidles i et museum ved broens begyndelse. Museet kunne hedde ”Museum Vogelflug” – med henvisning til det tyske ord for Fugleflugtslinje, Vogelfluglinie. Selve museumsbygningen kunne opføres i glas og stål ved den første bropille med udsigt ud over Storstrømmen. Lad nogle dygtige arkitekter kigge på det – det kunne blive helt fantastisk. Og naturligvis skal en del af museumsoplevelsen inkludere en sea walk ud på den gamle bro.

En attraktion for alle
Der venter en stor oplevelse på Nordfalster, hvis de første 500 meter af den gamle bro omdannes til gangbro med udsigtsplatform for enden. Tænk at stå dér med vinden i håret, 30 meter over havet, og betragte Storstrømmen – sommer og vinter. Ikke bare en fantastisk udsigt, men også en historisk oplevelse: at stå på en bro, som var med til at gøre Danmark til et land af broer – et symbol på forbindelse, samarbejde og sammenhængskraft.

Havudsigt, horisont og højder har altid fascineret mennesker verden over. Det er derfor ingen overraskelse, at den nyåbnede udsigtspost ”Pilen” ved Femernbyggeriet allerede har tiltrukket tusindvis af besøgende. ”Pilen” er bygget af Femern A/S og er blevet en publikumssucces. Og behøver jeg at nævne Skovtårnet? Mange troede ikke på projektet i begyndelsen – at man kunne lokke folk ud i en skov for at gå op i et tårn midt i ingenting. Men Skovtårnet har bevist, at visioner og mod kan skabe attraktioner i verdensklasse – også langt fra de store byer. Det høje besøgstal har gjort enhver skepsis til skamme. Times Magazine satte allerede i 2019 Skovtårnet på listen over de 100 steder man bør besøge!

Den gamle Storstrømsbro vil koste over 300 millioner kroner at rive ned. Når den først er væk, er den væk. Skal vi virkelig miste det potentiale i et område, der har så meget at byde på?
Lad os skabe en helårsattraktion på højde med Skovtårnet ved Gisselfeld – eller højere. Sæt lade-stationer op, parkering til autocampere og anlæg vandreruter og cykelstier så hele området er forbundet med de omkringliggende perler på Sydsjælland og Lolland-Falster.

Gammel beton ved Vesterhavet
Jeg tilbragte en del af vinterferien ved Oksbøl med min familie, hvor vi blandt andet besøgte den gamle Tirpitz-bunker i klitterne uden for Esbjerg. Bunkeren blev bygget under Anden Verdenskrig, og efter krigen forsøgte danske minetropper at sprænge den væk – men forgæves. Den var for solidt bygget. Heldigvis. For i dag er den forvandlet til et museum med over 150.000 årlige besøgende, takket være visioner, investeringer og en smuk, arkitektonisk løsning fra BIG Arkitekter.
Tirpitz-museets succes viser, at der stadig er stor efterspørgsel på historisk storytelling – og at der er guld i den gamle beton. Mennesker strømmer til. I billetlugen betaler man 170 kr. for en dagsbillet og får udleveret hovedtelefoner, der guider rundt på tre sprog. Og besøget kan rundes af i museumsbutikken, caféen eller iskiosken.

Fortællinger til mange målgrupper
Der kan knyttes mange spændende fortællinger til et nyt museum ved Storstrømsbroen på Nordfalster. Ikke kun om Fugleflugtslinjen, men også om industrialiseringen i efterkrigstiden, bygningsingeniøren Anker Dolleris Engelund og hans store ingeniørbedrifter, om Christian 10.’s indvielse af Storstrømsbroen i 1937, om nazisternes invasion og broens strategiske betydning sammen med Masnedøfortet. Det er historier, som vil være både relevante og fængende – også for de mange udenlandske turister, der i fremtiden vil ankomme via Femern-forbindelsen.

Hvis Museum Vogelflug og et nyt udsigtspunkt på Nordfalster skal blive til virkelighed, kræver det opbakning fra både kommuner og kulturinstitutioner. Business Lolland-Falster, Museum Lolland-Falster, Visit Sydsjælland og Møn kunne starte med at tage på studietur til Tirpitz ved Esbjerg. Se, hvad gammel beton kan blive til. Jeg tager gerne med.

Den gamle Storstrømsbro som forbinder Falster og Masnedø på Sydsjælland, skal efter planen rives ned i 2027. Dette vil ske når både vej- og togtrafik er ført over på den nye Storstrømsbro. Andreas argumenterer for at bevare en del af den gamle bro og skabe en turistattraktion.

Del indlægget


Stem på ideen!

Stem på borgerforslaget om at bevare en del af den gamle Storstrømsbro som kulturel attraktion.
Hvis forslaget får 750 stemmer skal byrådet tage forslaget op til drøftelse.

Stem på forslaget eller del linket.

Stem på borgerforslaget

For at stemme skal man have bopæl i Guldborgsund Kommune og være over 18 år.

Del indlægget

Få besked om nye artikler

    Kontakt
    +45 26 82 69 27info@viah.dk
    Adresse
    Gåbensevej 19DK-4840 Nørre Alslev